top of page

lör 06 jan.

|

Stigberget

ExPro Stage presenterar TILLIE THE TERRIBLE

Öppen repetition / processvisning av en kommande familjeföreställning där samtida dans möter, clown, fysisk teater och livemusik.

Registration is closed
See other events
 ExPro Stage presenterar TILLIE THE TERRIBLE
 ExPro Stage presenterar TILLIE THE TERRIBLE

Time & Location

06 jan. 2024 17:00 – 18:00

Stigberget, Stigbergstorget 8, 414 63 Göteborg, Sweden

About the event

Om att cykla Rulla, trampa och.. liksom omvandla lägesenergin till rörelse. Om vind i håret Om frihetskänslor Men kanske främst om förutsättningarna så lika eller olika de kan vara för oss

I slutet av 1800-talet emigrerar Matilda ”Tillie” Andersson 16 år gammal från Skåne till Chicago. Hon får arbete som sömmerska och börjar drömma om att skaffa sig en egen cykel. När hon efter flera års sparande äntligen lyckas köpa en cykel dröjer det inte länge förrän hon kan titulera sig flerfaldig världsmästare. Under åren kommer hon att kallas för ”Tillie the Terrible Swede” på grund av sin oslagbarhet. Tävlingskarriären får efter 7 år ett abrupt avslut år 1902 då kvinnor förbjuds att tävla i cykling.

Med avstamp i cykeln i allmänhet och Tillies berättelse i synnerhet vill ensemblen skapa en varm, ordlös familjeföreställning som ämnar ha premiär 2024/ 25. Planen är att kunna turnera föreställningen med cykel och fler medverkande tillkommer.

MEDVERKANDE Tanja Andersson (Göteborg) - Dansare & koreograf: Samtida dansare, performer, koreograf och pedagog. Driver tvärkonstduon Slip of the Lip med Emelié Sterner på Scen46. Har främst verkat konstnärligt inom den experimentella samtida dansscenen, turnerade 2022 som dansare för barn och unga och har sedan dess förälskat sig i clowntekniken (Lecoq). Skapar även egna soloverk och föreställningar utifrån något hon kallar ”samisk logik”, där relation till marker och natur kontra staden är i fokus. Har ett eget intresse för cykeln som nomadiskt, hållbart, konstnärligt, rörligt och vardagligt material. Tanja är initiativtagare till projektet.

Stefan Ostojić (Kikinda, Serbien) - Clown & Skådespelare: Utbildad skådespelare vid Konstnärliga akademin i Novi Sad. Vidare arbetade han som skådespelare i den fasta ensemblen vid institutionsteatern i Novi Sad, delvis inom traditionell dockteater.Därefter fortbildad inom clown och idag frilansar han som clown, med musikkomedi samt med undervisning av teater för barn och unga. Han har i över ett år turnerat Serbien och Europa med sin enmansföreställning LALA, regisserad av Lee Delong.

Per Elofsson (Malmö) - Musiker: Verkar i Malmö som brassmusiker och är utbildad musiklärare vid Malmö Högskola. Han har spelat i en rad olika orkestrar och brasskonstellationer samt arbetat med kreativa ljud- och musikmiljöer på Malmö Live.

Tickets

  • Först till kvarn

    Fri entré - Work in progress

    0,00 kr
    Sale ended

Total

0,00 kr

Share this event

bottom of page