top of page

ExPro Stage

ExPro Stage producears av MYSK och pågor under hösten 2023 och våren 2024, med stöd från Göteborgs Stad.

ExPro Stage erbjuder en gästspelsscen för dansare, performancekonstnärer och scenkonstutövare. ExPro Stage experimentscen sker genom offentliga presentationer löpande i ett litet intimt format. 

Utöver det erbjuds sommarresidens och vinterresiden genom Danscentrum Väst. 

ExPro Stage 2 juni

COUNTERPOINT:

BODY, SOUND and IMAGE 

2 juni kl 17

Denna transdisciplinära dans-, musik- och målningsföreställning skapar en ny dialog där känslorna styr resan genom visuella och akustiska landskap.  Vår övertygelse är att dans och måleri kan höras, och musik kan ses. Vi bjuder in dig att uppleva ett kontrapunktiskt möte mellan kropp, ljud och bild, där vi utforskar olika rum av känslor och atmosfärer

 

MEDVERKANDE

Dans: Emma Minarelli (IT), med en klassisk balettutbildning och studier i W. Forsythe- och M. Cunningham-tekniker, forskar och utför omedelbar rörelsekomposition i ett tvärvetenskapligt ramverk. 

Violinist: Agnes Högberg, med en bakgrund inom klassisk musik, är för närvarande aktiv i olika musikaliska sammanhang och genrer, främst i ensemblen Bortre Rymden.

Målning: Eva Abeto. Foto Eva Abeto (FR), is a bridge maker and a storyteller using multimedia techniques and also having a strong experience with many different media, tools and body of expression such as, paint, printing, live performance, dance, music and social media. 

Emma15mars.jpeg
Anna-Greta.jpg

TRANSFORMATIONS 

Transformations" är ett soloverk som utforskar olika sorters kroppsliga transformationer. I verket möter vi en karaktär som letar efter ett nytt jag och ett nytt skinn att leva i. Genom rörelse och text bjuds åskådaren in till ett personligt och intimt rum. Ett utomjordiskt lager presenterar en framtid där vem som helst kan bli vad som helst.

 

MEDVERKANDE

Anna-Greta Himmer är en dansare och koreograf baserad i Göteborg. Hon tog år 2023 examen från Balettakademien Göteborgs Dansutbildning och har sedan dess jobbat med att etablera sig som dansare och skapare. 

 

Foto Anna-Greta Himmer

15 mars kl 19

Resonance Unveiled 

"Berättelser från det vita rummet" är mötet mellan två män. Två olika existens i kanske olika tidsdimensioner. Två versioner av samma person. Ett sceniskt försök där det inte finns någon riktig slutmål mer än transmutation, en alkemisk upplevelse genom rösten.

 

MEDVERKANDE

Sebastian Ruiz och Jan Rådvik inledde denna kreativa process för ett par år sedan och fördjupade sig i djupt arbete med röst, lyssnande och rörelse. Idag delar de med sig av för allmänheten vad deras praktik har varit.

FOTO: "Daniel i lejonhålan" (kapitel 6 i Daniels bok) berättar om hur den bibliska Daniel räddas från lejon av Israels Gud "eftersom jag befanns vara oklanderlig inför honom" (Daniel 6:22). 

16 mars kl 17

Sebastian Ruiz-Resonance unveiled 7-daniel-in-the-lions-den-briton-riviere.jpg

A T A O S - Tvillingar & speglar

16 mars kl 17

(a) Resan till JAGET i 11 bilder & 2 tidslinjer

(b)y/with Emil Schimanski och hans 22 masker

 

En utförd reflektion över identitet, anknytning och helande. En djupdykning i kropp, själ, ande och hjärta, som centrala element i omvandlingen av traumatiska mönster och begränsande övertygelser. Vi undersöker olika performativa handlingar, simulerar shamanistiska ritualer, korsar gränser för personlig och kollektiv erfarenhet, skiftar uppfattningar om verklighet och fiktion. En ritual av frigörande former i Självets hörn, speglade av den Andre, i en koreografi av inre wor(L)ds.

 

Öppet för interaktivt deltagande i konstellationen av masker och speglar.

Vänligen registrera dig för kören i förväg på tsvprojectd@gmail.com eller delta med fri vilja under evenemanget. Manus och noter kommer att tillhandahållas.

Teo-16mars_edited.jpg
LoMa dansteater-3.jpg

ExPro Stage - residens och scenisk presentation

MYSK, i samarbete med Danscentrum Väst, World Dance Company och Andra Våningen på Kulturhuset Oceanen.  

 

För Göteborgs och VGRs scenkonstutövare. 

Under 2018 gjordes en pilotstudie för att undersöka behovet av att tillföra Göteborg en ny gästspelsscen i litet och intimt format samt hur formerna för detta bör se ut. ExPro Stage är en vidareutveckling av projektet och en plattform som möjliggör att undersöka det konstnärliga arbetet genom att bjuda in publik till sin sceniska process av experiment, labb, samtal, ‘’work in progress’’ och konstnärens behov i utvecklingsfasen.

ExPro innehåller även ett samarbete med Danscentrum Västs residensverksamhet. Residenset innebär att man under hösten 2020 förbinder sig möta ExPro-scenens publik, antingen i form av en ”work in progress”-visning eller som en färdig föreställning.

IMG_5602.jpg
ExPro Stage 14jan-2023.jpg

Open Call  ExPro Stage

Prova din konstnärliga idé, utdrag av verk eller work in progress

Ansökan ska innehålla:

 • Namn

 • Kontaktuppgifter

 • Innehåll, vad önskar du/ni presentera (utdrag av föreställning, work in progress, interaktiv presentation etc)

 • Längd på presentationen

 • Förberedelsetid innan och efter, Stage Plot

 • Antal medverkande, namn

 • Tekniska önskemål (fast ljus och ljud)

 • Övrigt

 

Skicka din ansökan till pooja.mysk@gmail.com

*Kan endast sökas av professionella scenkonstnärer, dansare, performancekonstnärer inom scenkonst i Göteborg och Västra Götandsregion.

Välj ett alternativ:

 • Ersättning - för offentlig presentation vid ett tillfälle.

 • Studiotid i våra lokaler ca 8 timmar

 • Arvode för eget val av coach

Öppen DEADLINE löpande under året 2024.

Producenter 

Pooja Claesson och Sarah Tångring

IMG_5620.JPG
Larsdotter & Wartel. Foto Lisa Larsdotter Petersson.jpg

Biotop No1

Dans och musik: Lisa Larsdotter Petersson och Henrik Wartel

Tillie New.jpg

Tillie the terrible

Dans, clown och musik: Tanja Andersson, Stefan Ostojić och Per Elofsson 

DIKTA Felix .JPG

Dikta

Dans och koreograf: Felix Skalberg

IMG_5643.jpg

Opus X

Dans och koregraf: Benedicte Esperi och Cha Blasco 

Describe one of your services

IMG_5602.jpg

Soundscape

Koreograf vid datorn: Gun Lund. Dans: Rebecca Evanne, Hannah Karlssonoch Jonny Berg,

Barlast-Donovan von Martens.jpg

Barlast

Koreograf: Takuya Fujisawa Dans: Marlin Kvist, Beda Åsbrink. Foto: Takuya Fujisawa

Feri 3- MOVEMENT 6.35 - Photo _stendalenphoto .jpg

Movement 635

Dans och Koreografi, Feri Sri Danarto

Foto @stendalenphoto

Describe one of your services

Leela_och_Drîmfe_edited.jpg

ExPro Stage vill lyfta fram scenkonstnärer som är i ett pågående stadium av experiment, labb, ‘’work in progress’’ eller konstnärens behov i utvecklingsfasen.

 

Är du i en konstnärlig process och vill dela med dig av ett pågående arbete eller håller du på att utforska en tematik, ett rörelsespråk eller tvärkonstnärliga samarbeten? Då är ExPro Stage en plattform för dig som tar avstamp i att presentera en process i samtal med publik.

updown.jpeg
201023_5608_2048.jpg

Shakti

En genreöverskridande föreställning, som rör sig mellan Odissi, indisk klassisk danskonst, nykomponerad musik och västerländskt dramatik.

Shakti är relaterat till  energi, den skapande kraften, vars källa är den vitala livskraften inom oss. Med ett djupt arv i Indisk Odissi utforskas performativa, innovativa och meditativa skeenden ur livet.​

IMG_7856.jpg

Några smakprov

ExPro Stage samarbetspartners

Ett urval

Göteborgs Universitet

Högskolan för scen och musik

Konsthögskolan Valand

Gothenburg Fringe Festival

Kulturnatta

Planetafestival

Danscentrum Väst

Kulturhuset Oceanen

World Dance Company

Andra Våningen

ABF

bottom of page