Kurser

Anette Pooja är kreativ ledare och koreograf för Mysk. Hon är danslärare på Kulturhuset Oceanen vid Stigbergstorget, där hon undervisar i klassisk Odissi och den populära  energigivande dansen Bollywood.

Vad är du sugen på att prova? 

Lär dig Odissi

I Odissi får du uttrycka din inre känsla, bortom det materiella och kommersiella. Strävan efter en gracil och spirituell dans som använder maximal fysisk koordination. Är du intresserad av hinduisk filosofi, indiska traditioner och vill göra yoga i dansform, då passar Odissi dig. Odissi utmanar dig, oavsett vilken dans du är tränad i, för att uppnå ökad koordination, styrka och teknisk skicklighet.

 
VAD ÄR ODISSI?

Odissi är en av de åtta klassiska danserna från Indien som utvecklades ur tempeltraditionen. Förr i tiden ingick Odissi i den dagliga dansritualen till guden Jagannath. När man dansar Odissi berättar man också en historia. Detta görs genom ett rytmiskt fotarbete och beskrivande handgester som beskriver gamla mytiska historier ifrån Indien. Det är de tekniskt avancerade formerna som trollbinder kroppens alla sinnen, med både maskulin och feminin energi. Odissi är en dans full av kontraster. Den kan vara gracil, gåtfull, dramatisk och kraftfull i sin gestaltning. I modern tid hör Odissi till en av de samtida klassiska danserna och är en scenkonst praktiserad världen över. På World Dance Companys hemsida kan du läsa mer om våra olika typer av Odissi-kurser och vad de kostar. 

Lär dig
Bollywood

Längtar du att uttrycka dig teatraliskt med dans och samtidigt älskar indisk musik, då är Bollywood helt rätt för dig. Bejaka lusten till samhörighet och glädjen att få blomma ut i en värld full av skönhet i total dansglädje.  

Vi är den första och enda Bollywoodskolan i Göteborg som ger klasser för alla nivåer, barn och vuxna, alla typer av evenemang och enstaka event såsom möhippor, workshop på fester eller after work. Vi skräddarsyr gärna er tillställning och kan även erbjuda dansshower.

 

Bollywood är Indiens största filmindustri av musikalfilm och producerar flest filmer i hela världen. Bollywoodfilmernas tyngdpunk ligger på dansnumren, där det inte sparas på krutet för att skapa mäktiga dansscener. Dess popularitet har spridits till hela världen och smittar med sin tjuskraft. Bollywood kännetecknas av ett myller av färgstarka färger, speglar, holi-pulver, blommor - allt av visuell glans erövrar scenen. Musiken täcker in alla stilar såsom klassisk, folklig, funk, modern R&B och västerländskt inspirerad. Dansen speglar en upplevelse av dans och skådespeleri i ett. Välkryddad med passionerade känslor, lekfullhet och mängder av härliga uttryck och mim. På World Dance Companys hemsida kan du läsa mer om våra olika typer av Bollywood-kurser och vad de kostar. 

VAD ÄR BOLLYWOOD?

Lär dig
Bharatanatyam

Bharatanatyam, är en klassisk dans från södra Indien. Genom ett brett ordförråd av handgester, positioner och ansiktsuttryck förmedlas känslornas innehåll med uttrycksfulla rörelser. 


Under kursen tränas grundteknik, stegkombinationer i kombination med smidighet och styrka. Mudra handgester och rytmiskt fotarbete integreras successivt. Kurser bygger på att repetera och förankra kroppens linjära form. En kort koreografi av rörelser sätts ihop till en danssekvens.  

VAD ÄR
BHARATANATYAM?

Liksom alla Indiska klassiska danser är Bharatanatyam genomsyrad av symbolik i sin abhinaya – skådespel. Abhinaya förstärker känslans upplevelse av en sensation bhava -psykologiska tillstånd, tillsammans med mudra – händernas gester.
 

Dansen uttrycker också framgångsrikt de andliga idéerna genom att uppmärksamma fyra aspekter av ett sceniskt framträdande: Angika – gester och kroppsspråk, Vachika -sång, recitation, musik och rytm, Aharya -sceninställning, kostym, smink, smycken och Sattvika – artistens mentala disposition och emotionell koppling till historien och publiken, där dansarens inre och yttre tillstånd resonerar. På World Dance Companys hemsida kan du läsa mer om våra olika typer av Bharatanatyam-kurser och vad de kostar.