top of page
9  Pooja.jpeg

Odissi

Odissi är en av de 8 klassiska danserna från Indien. Den har utvecklats ur tempeltraditionen och ingick i den dagliga dansritualen till guden Jagannath. Odissi är fylld av mystik och attraktiv dragningskraft baserad på indiska myter. Den är både feminin Lasya och maskulin Tandav i sin utformning. Ett flöde mellan gracil, gåtfull, dramatisk och kraftfull i sin gestaltning. Rytmiska fotsteg och handgester kännetecknar dansen som vävs samman med musiken.

I Odissi får du uttrycka din inre känsla, bortom det materiella och kommersiella. Du får sträva efter en gracil och spirituell dans som använder maximal fysisk koordination. Är du intresserad av hinduisk filosofi, indiska traditioner och vill göra yoga i dansform, då passar Odissi dig. Odissi utmanar dig, oavsett dans du är tränad i för att uppnå ökad koordination, styrka och teknisk skicklighet.

Vi är den enda dansskolan i Göteborg som ger Odissi och har gjort så i sedan 2003. Vi skapar familjär gemenskap och känslan av att känna sig inkluderad. Eleverna övar minst en gång i vecka hela året om.
Vi har också gemensam 
träning med alla nivåer. Privatklasser går bra att boka.

Klädsel

Klädsel: Dans-sarie, alternativt salwar kamesh/punjabi eller topp, vida byxor eller stretch byxor. Vi dansar barfota. Ta gärna med en sarie eller en lång sjal att drapera dig med. Odissi Performance Ensemble har lång erfarenhet av Odissi föreställningar och innovativ scenkonst och performance. Kontakta oss gärna för ytterligare information.

Så här kan det se ut!

Kursnivåer

Odissi nybörjare

Tisdagar start 3/9
kl 17.15-18.45
12 ggr
2300 kr - På plats och online

Lärare: Pooja

Kursen är anpassad för både nybörjarvuxna och barn från 8 år, utan tidigare kunskap i Odissi. Träningen består av att bygga upp styrka och smidighet samt förebyggande träning och uppvärmning av muskulatur och leder. Inlärning av grundsteg och träning av positioner chouka och tribanghi steg 1-10. Kortare stegsekvenser, Arasa, väver samman rörelser i en kort koreografisk rytm- och koordinationsdans. Vi lär oss Namami – Mangalasharan en inledande dans tillägnad Ganesha – guden med elefanthuvud. Vi lär oss även handgester, dess betydelse och användning.

Odissi Tempeldans 2.jpg
IMG_0188.jpg

Odissi fortsättning

Tisdagar start 3/9
kl 17.15-19.15
12 ggr
2300 kr -På plats och online

Lärare: Pooja

Kursen är anpassad för vuxna med tidigare

kunskap i Odissi. Träningen består av att bygga upp styrka och smidighet samt förebyggande träning, uppvärmning av muskulatur och leder. Inlärning av grundsteg 6-10 och träning av positionerna chouka och tribanghi, steg 1-10. Vi fortsätter lära oss Namami – Mangalasharan en inledande dans tillägnad Ganesha – guden med elefanthuvud.

Vi lär oss även handgester, dess betydelse och användning.

Odissi fördjupning

Tisdagar start 3/9
kl 17.15-19.15
12 ggr
2900 kr - På plats och online

Lärare: Pooja

Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser för att fördjupa oss och stärka de tidigare lärda verken: Namami, Battu Nritta, Basant Pallavi, Hari Om, Dasa Avatar, Haririha mfl. Moksya lärs ut vt 2022, därefter Arabhi Pallavi.


Kursen är till för dig som dansat Odissi i flera år, mellan 8-10 år, kravet är att du har kunskap om rythm, mudras och steg och positioner samt danser såsom: Arasa, Mangalasharam/Namami, Battu Nritta, Basant Pallavi och Saveri Pallavi. Klassens grundträning är tillsammans med fortsättning och mellangruppen.

Odissi Dipak org.jpg
Odissi - MYSK Photo Joacim Gall.jpg

Odissi Försommarkurs
Flera nivåer

Tisdag start 30 april
7 ggr
17.15-18.45/17.15-19.15
På plats och online

Lärare: Pooja

Pris:  

Nybörjare/Fortsättning 1850 kr (1,5 tim/lektion)

Fördjupning 2200 kr (2 tim/lektion)

Kursen kombinerar grundträning av steg och exersise efter den gedigna uppvärmning av kroppen. Alla nivåer tränar tillsammans med nybörjare, mellangruppen och fördjupning.
Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser, Namami, Basant Pallavi och Hari Om, samt fördjupar oss och stärker tidigare lärda verk.

Odissi nybörjare ONLINE

Privat / grupp klass
Kontakta Läraren Pooja

Online via det digitala verktyget Meet

Vi värmer upp kroppen grundligt. Du lär dig grundträning av olika stegkombinationer, hälsningen Bhumi pranam, chouka och tribhangi, kroppens positioner och böjningar bhangis, mudras handgester, efter den gedigna uppvärmning av kroppen och exersise.


Onlineklassen är till för dig som inte dansat Odissi tidigare. Om du dansat Odissi tidigare är detta ett utmärkt tillfälle att repetera grunderna.

Foto David saveedra3.jpg
bottom of page