top of page

lör 27 apr.

|

World Dance Company

Kathak Workshop

Kathak Indisk Klassisk Dans Kathak betyder "berättare" på Sanskrit. En Kathakdansare är en berättare som dansar de tidlösa berättelserna genom rörelser, dramatik och musik. Med ursprung från norra Indien är Kathak en av åtta klassiska dansformer.

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Kathak Workshop
Kathak Workshop

Time & Location

27 apr. 2019 11:00 – 28 apr. 2019 16:00

World Dance Company, Stigbergstorget 8, 414 63 Göteborg, Sverige

About the event

Under 400 f.Kr. hölls ceremonier för att dyrka gudarna i hinduiska tempel. Dans ingick som ett offer till gud, ett berättande medium för att föreställa de episka berättelserna som ingår i hinduiska skrifterna, Mahabharata och Ramayana. Således utvecklades Kathak till en stark interkulturell och tvärvetenskaplig danstradition som också förenar element från muslimsk kultur genom att framföras i Maharajornas palats.

Genom århundradena har emotionella och graciösa berättelser ur hinduismen förmedlats i kombination med teknik och rytm. Med ett exakt pulserande fotarbete, en graciös kropp, händernas detaljerade placering och ett beskrivande ansiktsuttryck visar Kathaks på mångfaldighet.

Om workshopen

Deltagarna i workshopen får lära sig grunderna i Kathak av Jaipur Gharana så som den undervisas av den framstående Pt. Rajendra Gangani.

Deltagarna får kännedom om dynamiska rörelser (Nritya), rytm (fotarbete), subtila rörelser av händer och fingrar (mudra), ansiktsuttryck (abhinaya) och röst (padhant). Samtliga får inblick i grunderna för alla ovan nämnda aspekter av Kathak. Även grundläggande kunskaper om indisk mytologi ingår, som är nödvändiga för dansen.

Lärare Ghazal Ramzani, har studerat hos Pt. Rajendra Gangani i New Delhi. Hon förenar spontanitet och disciplin i den traditionella undervisningen med betoning på anatomiskt och exakt kroppsarbete. Workshopen börjar med en uppvärmning för att ge kroppen större flexibilitet. Syftet är att ge deltagarna enerfarenhet av sin egen kropp och en grundläggande kunskap om tekniken.

Workshopen kommer att åtföljas av Tabla (spelad av läraren) samt inspelad musik från Kathak.

Läraren Ghazal Ramzani

Ghazal Ramzani är en ung kathakdanser, lärare, koreograf och grundare av projektet "Kalatva Collective". Hon utexaminerades från den prestigefyllda "National Institute of Kathak Dance – i New Delhi". För närvarande bor hon i Berlin och arbetar med egna verk och lär ut Kathak i samarbete med icke-statliga organisationer.

Läs mer

www.ghazalramzani.com

Se mer

https://youtu.be/kXerrj1HdAM

https://youtu.be/rvoc2TIVWKo

https://www.youtube.com/watch?v=iHlfdijUMI0

Share this event

bottom of page